Newsletter
Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a face parte din comunitatea Anyoli. Astfel, esti primul care afla toate informatiile despre bijuteriile cu stocare inteligenta si evenimentele viitoare.
Impartim emotii pentru fiecare suflet.
Bun venit! Daca ai ajuns aici, avem ceva in comun: apreciem lucrurile bine facute si emotiile in stare pura.

Perle naturale vs perle de cultura - tu stii care sunt diferentele dintre ele? 

Data: 29/10/2021 | Timp de citire: 5 minute | Vizualizari: 17465


In cazul in care nu ai observat deja, toate bijiuteriile cu perle, pe care le gasesti de pe site-ul nostru sunt naturale si au urmatorul indicativ Perle AAA 0.6 cm. Pentru ca am primit intrebari cu privire la tipologia perlelor si a pietrelor semi-pretioase ale bijuteriilor Anyoli, am decis sa punem cap la cap un scurt ghid al perlelor naturale. 

Acestea, pentru a ajunge bijuterii, urmeaza un proces de formare indelungat. Fiind natural si, prin urmare, greu de controlat de catre om, perlele au ajuns sa fie si foarte valoaroase. 

Asadar, in randurile ce urmeaza vom explora impreuna, cateva diferente dintre perlele naturale, salbatice si cele de cultura, diferente care se reflecta, desigur, in valoarea pe care o au pe piata.

Perlele au fost recoltate de peste 6000 de ani, dar pana la aparitia recentt a perlelor de cultura, bijuteriile din perle erau atat de rare incat doar nobilii si oamenii extrem de bogati si le puteau permite. 

In Evul Mediu li se va atribui un simbol sacral, ca semn al dragostei fata de Dumnezeu, ele fiind mentionate in Noul Testament. Acum, perlele naturale sunt extrem de rare si de aceea se utilizeaza perlele de cultura.

Astazi in culturile de perle, o scoica de apa sarata, dupa recoltarea delicata a perlei (nu taiata ca în trecut) este reintrodusa in mediul marin pentru refacerea coloniei, iar una de apa dulce produce mai multe perle deodata, apoi este refolosita de mai multe ori la cultivarea de perle.

Prima diferenta dintre cele doua o reprezinta procesul de formare. Pentru a intelege diferenta dintre perlele naturale (salbatice) si cele de cultura, trebuie sa stim procesul de formare al acestora. Aceasta este diferenta majora dintre cele doua categorii. Desi au procese de formare putin diferite, si perlele de cultura sunt tot perle naturale. Perlele naturale sau salbatice se formeaza accidental, fara interventia omului. Perlele naturale iau nastere atunci cand intre cochilie si manta patrunde un corp strain (parazit micro-organic sau fir de nisip). Acesta irita mantaua care incepe sa secrete sidef prin celulele epiteliale, pentru a se proteja de o posibila iritatie. Molusca depune in jurul acelui corp mii si mii de straturi concentrice de sidef, care este perla. Acest proces poate dura intre 10 si 20 de ani. In timpul procesului de formare al perlelor, lumina patrunde in straturile foarte subtiri de sidef, producand fenomenul de irizatie al perlei. Substantele care compun o perla sunt aragonitul 85-90% (cristale de carbonat de calciu), conchiolina 4-6%, un compus organic care formeaza scheletul perlei si apa 2-4%.

Fiecare molusca secreta o culoare proprie de sidef. De aici, rezulta unicitatea si marea diversitate de culori si irizari ale perlelor, fiind extrem de greu de gasit seturi de perle cu aceeasi nuanta. Sideful este format la randul sau din milioane de placute microscopice de aragonit, in forme hexagonale si poligonale. Sideful mai contine biopolimeri elastici (lustrin si chitin) si proteine matasoase. Acest complex de substante organice dau aspectul irizant al sidefului si atingerea unei duritati foarte mici, perlele fiind considerate pietre relativ moi.

Perlele de cultura au inceput sa fie recoltate in secolul al XX-lea de "cultura" productia lor fiind indusa prin introducerea unui tesut sau microfibra in cochilia molustei, acestea fiind la fel de "veritabile" precum cele salbatice. Ba mai mult, vechea metoda de obtinere a perlelor, astazi, ar fi considerata o barbarie datorita numarului extrem de mare de moluste ucise pentru cateva perle obtinute.

A doua diferenta dintre perlele naturale si cele de cultura, o reprezinta forma pe care o are perla respectiva. Cele naturale, pentru ca sunt formate printr-un proces accidental, au o forma usor neregulata. Perlele naturale rotunde sunt extrem de rare si incredibil de valoroase. De aceea, au preturi exorbitante. 

Ca sa obtii o perla de cultura rotunda, procesul este putin mai simplu - specialistii plaseaza o grefa rotunda cat mai aproape de centrul stridiei sau molustei, iar aceasta va incepe sa secrete sidef pe grefa rotunda. Perlele cu forme baroce sunt pozitionate pe peretele stridiei. Perlele de cultura sunt disponibile si in forma de picatura, dar si in forma de buton.

Spre deosebire de perlele de cultura, cele naturale au, de obicei, dimensiuni mici, pretul perlelor crescand in functie de marimea si forma lor. Perlele rotunde de dimensiuni mari sunt cele mai valoroase.

In ceea ce priveste culorile perlelor naturale, acestea prezinta mai multe reflexii insa nu au culori definite. Perlele de cultura sunt disponibile pe 5 culori (alb, negru, roz, mov, auriu), cu tonuri diferite: perlele in culori deschise sunt produse in nuante de alb, roz, argintiu, auriu si albastru, in timp ce perlele de culoare inchisa variaza de la verde-paun si purpuriu la toate nuantele de gri. Culoarea unei perle este mai presus de toate o chestiune de gust. Chiar daca unele nuante precum alb-rozaliu, alb-argintiu sau auriu-pal sunt extrem de rare sau mai putin cautate, aceste particularitati le sporesc valoarea, insa nu le evidentiaza calitatea.

Cei mai important factori care sunt luati in considerare atunci cand se stabileste valoarea unei perle de cultura sunt luciul, culoarea, forma, suprafata si marimea. Luciul constituie cel mai important indiciu al calitatii perlei. Luciul unei perle reprezinta suprafata radianta a perlei si este apreciat in functie de stralucirea si capacitatea de a reflecta lumina. O perla cu un luciu intens va fi deosebit de stralucioare iar reflexele ca de oglinda, pe cand o perla cu luciu slab va avea un aspect laptos sau prafuit. Luciul este determinat de calitatea nacrului (sideful), a netezimii si a diametrului perlei. Printre factorii care afecteaza nacrul perlei se numara locul de cultivare, calitatea scoicii-mama, timpul petrecut in interiorul acesteia, tipul de scoica sau poluarea. Luciul intens poate fi dat numai de straturile groase de sidef si nu poate fi trecut cu vederea sau ajustat in functie de montura bijuteriei. Perlele de calitate A si AA prezinta mici imperfectiuni si nu au o stralucire foarte puternica. Perlele AAA si AAAA sunt aproape perfecte, cu forma rotunda, stralucire puternica si suprafata fara imperfectiuni.