Newsletter
Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a face parte din comunitatea Anyoli. Astfel, esti primul care afla toate informatiile despre bijuteriile cu stocare inteligenta si evenimentele viitoare.
Impartim emotii pentru fiecare suflet.
Bun venit! Daca ai ajuns aici, avem ceva in comun: apreciem lucrurile bine facute si emotiile in stare pura.

Cum se curata bijuteriile din argint? Modalitati eficiente de ingrijire a argintului!

Vizualizari: 10464


Bijuteriile din argint reprezinta o optiune perfecta atunci cand vrei sa surprinzi pe cineva cu un cadou deosebit sau atunci cand vrei sa iti oferi tie un accesoriu special. Ce ar trebui sa stii insa despre argint si despre intretinerea acestuia si cum iti poti proteja bijuteriile din argint pentru cat mai mult timp? Afla raspunsurile la aceste intrebari din urmatorul ghid pe care l-am pregatit pentru tine.

 

De ce oxideaza bijuteriile din argint?


Daca ai privit vreodata cu atentie bijuteriile din argint, cu siguranta ai vazut pe acestea o stanta, un numar, care de altfel le si certifica calitatea aliajului. 925 reprezinta gradul de puritate al argintului, iar acest lucru inseamna ca 92.5% din material este argint pur, iar restul aliajului este format din alte materiale. 

Pentru ca nu este un material cu o puritate de 100%, vei observa ca bijuteriile din argint tind sa oxideze atunci cand sunt expuse la aer, atunci cand intra in contact cu pH-ul corpului, ori atunci cand sunt atinse de apa marii sau de diferite creme sau lotiuni pe care le folosim pentru ingrijirea pielii.

Exista bijuterii din argint care nu oxideaza?


Bijuteriile din argint oxideaza in general, insa exista anumite tipuri de bijuterii din argint, realizate prin electroplacare, care sunt protejate de procesele de oxidare. Acest lucru inseamna ca bijuteria este placata sau acoperita cu un material care nu reactioneaza in prezenta umiditatii. 

 

Exista bijuterii noi din argint care sunt deja oxidate?


Unele tipuri de bijuterii sunt realizate din argint negru, un material cu aspect de argint oxidat, deosebit de frumos si de special. O astfel de bijuterie pare ca poarta alaturi de ea patina timpului si se va potrivi perfect atat intr-o garderoba specifica stilului contemporan, cat si stilului clasic si vintage.

Daca vrei sa realizezi o astfel de combinatie stilistica, poti alege un lantisor din argint negru pe care sa il asortezi la un sacou in nuante deschise si un top inchis la culoare, cu decolteu mediu, sau poti opta pentru un lantisor cu piatra Onix sau un lantisor cu piatra Howlite daca vrei sa te bucuri de un aspect cat mai special al bijuteriei. 

Fireste, poti opta pentru orice tip de bijuterie preoxidata, pentru ca vei descoperi ca exista inele, cercei sau chiar bratari noi, dar deja oxidate.

 

Metode de prevenire a oxidarii argintului


Daca vrei sa previi oxidarea bijuteriilor de argint, este necesar sa ai in vedere cateva aspecte esentiale. Cel mai important lucru este sa te asiguri ca bijuteriile tale sunt tinute departe de factorii care le pot afecta, asa ca iata masurile pe care trebuie sa le implementezi. 

 

Redu umiditatea ambianta

Umiditatea joaca un rol important in procesul de oxidare, asa ca in loc sa lasi bijuteriile sa fie expuse direct la umiditate, ar trebui sa le depozitezi in saculeti speciali sau in cutii dedicate pentru bijuterii. 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Dcw_Z5o7ovY

 

Scoate bijuteriile atunci cand faci dus sau treburi casnice

Atunci cand faci dus sau folosesti substante pentru curatare acestea pot afecta bijuteriile din argint, producand innegrirea acestora. Este recomandat sa le scoti atunci cand vrei sa faci aceste activitati, protejandu-le in acest fel de substantele chimice. Un aspect important tine de scoaterea inelelor atunci cand gatesti, deoarece substantele cu care lucrezi pot afecta metalul, iar in plus bacteriile si murdaria se pot depune pe suprafata bijuteriilor. 

 

Pune-ti bijuteriile dupa folosirea cremelor si a lotiunilor

In compozitia cremelor si a lotiunilor pe care le folosim zilnic, chiar si in cazul parfumurilor, exista anumite substante care pot activa rapid oxidarea argintului. Din acest motiv, desi ai putea fi tentata sa iti pui mai intai bijuteriile si mai apoi sa te dai cu crema sau parfum, este recomandat sa iti hidratezi pielea intai si apoi sa te ocupi de bijuterii. 

 

Poarta bijuteriile

Asa cum o locuinta tinde sa se deterioreze mai repede atunci cand nu este locuita, asa si bijuteriile tind sa oxideze mai rapid atunci cand nu sunt folosite. Explicatia consta in faptul ca desi sunt utilizate, ele se curata treptat, prin purtare, in vreme ce in situatia in care nu le porti, ele doar oxideaza ca urmare a expunerii la aer.

De aceea se recomanda sa porti bijuteriile, fara a uita de ele pentru foarte mult timp, pentru ca acest lucru le va asigura protectia partiala impotriva deteriorarii. 

Cand/ de cate ori este necesara curatarea bijuteriilor din argint?


Bijuteriile ar trebui curatate ori de cate ori observi ca acestea incep sa oxideze. Petele negre de pe suprafata bijuteriilor ar trebui sa fie un indicator destul de bun in vedere curatarii. 

De asemenea, este recomandat sa iti cureti bijuteriile cu apa si sapun cel putin o data pe saptamana, pentru a elimina bacteriile si microbii de pe suprafata acestora. 

 

Metode si solutii de curatare a bijuteriilor din argint


Exista mai multe metode prin care poti curata bijuteriile din argint, fiecare dintre acestea oferind rezultate cu adevarat benefice. Iata care sunt acestea:

 

  • Sapun si apa

Atat apa, cat si sapunul au o actiune delicata asupra aliajului, astfel ca bijuteriile vor fi protejate. Doar adauga un sapun intr-un bol cu apa usor calduta, iar mai apoi pune bijuteriile in bol. Le poti lasa la inmuiat pentru circa 30 de minute, dupa care le poti spala usor si usca. 

  • Otet si apa

La fel de usor poti curata bijuteriile din argint si cu otet diluat in apa calduta, pentru ca otetul va elimina bacteriile si va dizolva murdaria. 

  • Pasta de dinti

Una dintre cele mai cunoscute metode de curatare a argintului include folosirea pastei de dinti. Aceasta curata bland si elimina petele negre ale argintului, cauzate de oxidare. Este nevoie sa folosesti o periuta sau o laveta moale cu ajutorul careia sa freci usor suprafata bijuteriilor, astfel incat acestea sa fie curatate. Vei vedea ca petele negre se vor curata destul de usor, iar la final vei putea clati bijuteria cu apa usor calduta, si o vei putea usca cu ajutorul unui prosop. 

De asemenea, alte metode de curatare includ lamaia, pentru efectul acid, folia de aluminiu, amidonul si amoniacul. In unele cazuri pot fi realizate si amestecuri, asa cum se intampla in cazul reactiei chimice formate de amestecul de folie de aluminiu, bicarbonat si sare. 

Tot ce trebuie sa faci este sa acoperi suprafata unui bol cu folie de aluminiu, sa pui in bol bijuteriile, iar peste acestea sa torni apa fierbinte. In apa vei adauga si doua lingurite de sare si doua de bicarbonat. Poti amesteca usor timp de cateva minute, pentru ca ulterior sa poti scoate bijuteriile, care vor arata ca noi. 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/dq0x8AvNKv8

 

Sunt recomandate solutiile din casa pentru curatarea bijuteriilor din argint?

Solutiile din casa, cum ar fi uleiul de masline, lamaia sau folia de aluminiu pot fi folosite pentru curatarea bijuteriilor, fara griji. Important este ca atunci cand folosesti aceste produse sa ai grija la modul de curatare si la cantitati. Foloseste o periuta moale pentru curatare, astfel incat sa nu zgarii suprafata bijuteriilor.

 

Cu ce solutii NU trebuie sa curatam bijuteriile de argint

Desi unele solutii din casa sunt permise pentru curatarea argintului, ar trebui sa stii ca nu orice produs de acest tip este potrivit. Spre exemplu, nu este recomandat sa folosesti clor pentru curatarea bijuteriilor din argint si nici spirt, deoarece acestea pot deteriora bijuteriile in mod iremediabil (ambele substante pateaza metalul).

 

Curatarea bijuteriilor din argint cu pete sau puncte negre


Acolo unde bijuteriile prezinta deja puncte negre este recomandat fie sa mergi la bijutier sau la un specialist pentru curatare, fie sa verifici daca intr-adevar bijuteria are gradul de puritate mentionat prin stanta. 

Daca vrei sa realizezi curatarea acasa, atunci ai mai multe optiuni la indemana:

  • inmuiere in otet cald, pentru cateva minute si apoi stergere cu laveta
  • inmuiere a bijuteriilor invelite in carcase de folie de aluminiu, pentru circa 10 minute in apa fierbinte
  • curatarea bijuteriilor cu pasta de amoniac (realizata acasa)

 

Metode recomandate pentru curatarea bijuteriilor din argint


Este important sa stii ca metodele de curatare acasa a bijuteriilor din argint pot cauza daune acestora, mai ales daca procedurile nu sunt corect realizate. Bijuteriile pot avea pietre sau pot fi simple, sau pot pur si simplu sa reactioneze diferit. 

Astfel, pentru a pastra durata de viata a bijuteriilor tale este necesar sa iei in calcul doar metodele recomandate de curatare, cum ar fi curatarea cu apa si sapun (inmuiere, periere, clatire), curatarea cu lavete speciale pentru argint si curatarea profesionala. 

Recomandari utile pentru intretinerea bijuteriilor din argint


Daca vrei sa iti protejezi bijuteriile, poti avea in vedere recomandarile pentru intretinerea argintului. 

  • Poarta cu grija bijuteriile si lasa-le sa isi puna amprenta asupra personalitatii tale.
  • Nu expune bijuteriile in procese de munca (prepararea hranei, curatare cu substante chimice abrazive etc), pentru ca astfel grabesti procesul de deteriorare. Scoate bijuteriile cand gatesti, cand faci dus sau cand folosesti lotiuni si creme.
  • Curata frecvent bijuteriile atat de murdarie, cat si de petele datorate oxidarii. Foloseste o solutie de curatat argintul care sa prelungeasca durata de viata a bijuteriilor tale.

Argintul, ca si aurul, reprezinta in prezent un material foarte apreciat pentru realizarea bijuteriilor. Durabilitatea sa si proprietatile sale de rezistenta conlucreaza perfect cu estetica produselor finite, astfel ca argintul ramane si in viitor o optiune perfecta de materie prima pentru bijuterii. 

Daca ai bijuterii la care tii sau daca vrei sa cumperi altele noi pentru tine sau pentru cei dragi, retine ca si curatarea acestora este importanta, pentru ca le poate prelungi durata de viata a acestora.